InfoHR

In atentia dnei/dlui Abonat - ,

Bucuresti, 19.4.14 12:44

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

Expert Newsletter - Codul Muncii - Asigurari Sociale - Resurse Umane
Joi, 26 iulie 2012 Newsletterul dvs. gratuit cu informatii din Legislatia Muncii
 
 
 

Stimate abonat,

Acesta este newsletterul dvs. gratuit cu informatii din Codul Muncii, Resurse Umane, Contributii, Concedii, Indemnizatii si SSM. Cititi-l de la un capat la celalalt si profitati de sfaturile expertilor!

 

RAPORTURI DE MUNCA

  1. Evaluarea si certificarea competentelor profesionale  

Autorizarea centrelor de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, denumite in continuare centre, se realizeaza de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari.
Autoritatea Nationala pentru Calificari acorda, la cerere, asistenta metodologica pentru parcurgerea etapelor in vederea autorizarii.
Autoritatea Nationala pentru Calificari nominalizeaza un alt verificator extern, care intocmeste un alt raport de evaluare, in termen de 30 de zile de la depunerea contestatiei.

Dupa analizarea dosarului de autorizare Autoritatea Nationala pentru Calificari decide autorizarea centrului pentru o perioada corespunzatoare nivelului de performanta stabilit in raportul de evaluare.
Autoritatea Nationala pentru Calificari solutioneaza cererea de autorizare prin acordarea sau neacordarea autorizatiei de functionare.
(Ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, interimar, si al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale nr. 1783/4478 din 14 iulie 2012 pentru modificarea Procedurii de evaluare si certificare a competentelor profesionale obținute pe alte cai decat cele formale, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 4.543/468/2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 484 din 16 iulie 2012). 2. Decontarea cheltuielilor de transport intre domiciliu si locul de munca 

Intrebare:
Angajatorul poate deconta angajatului cheltuielile de transport intre domiciliul sau si locul de munca si totodata daca pot fi asimilate (prin urmare decontate) costurile cu carburantul consumat cu masina proprie a angajatului, pentru parcurgerea drumului intre domiciliu si locul de munca.
Dorim sa stim care sunt obligatiile (taxe, contributii, impozite) care rezulta din o atare situatie. Exista diferenta de tratament intre situatia in care angajatul are domiciliul in localitatea in care are locul de munca si cea in care domiciliul sau se afla in alta localitate?


Raspuns:
Din punct de vedere fiscal, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (1) din Codul fiscal sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Sunt considerate avantaje:
- permisele de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal (art. 55 alin. (3) lit. f) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal;
- abonamentele pentru mijloacele de transport precum si permisele de calatorie pe diverse mijloace de transport (punctul 70 lit. c) si d) din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal).

In conformitate cu prevederile punctului 77 din normele mentionate contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea frecventa in interiorul localitatii nu este considerata avantaj.

Potrivit art. 55 alin. (4) lit. a) si f) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
- contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum sunt prevazute in contractul de munca,
- contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.

Drepturile salariale acordate in natura, precum si avantajele acordate angajatilor se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se anexeaza la statul de plata (punctul 109 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal).

Asadar, in sensul impozitului pe venit nu constituie venit impozabil contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazuta in contractul de munca.
In opinia noastra in aceasta categorie se incadreaza contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului efectuat de societate cu mijloace proprii (autoturisme aflate in proprietatea/folosinta acesteia) sau cu servicii de transport persoane achizitionate de la terti.

Angajatorul poate deconta contravaloarea unui abonament lunar pentru transportul intre localitatea in care salariatul caruia, nu i se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, isi are domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestuia fara ca aceasta cheltuiala sa intre in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.

Contravaloarea combustibilului decontat salariatilor in vederea acoperirii cheltuielilor de transport intre domiciliul si locul de munca constituie avantaj de natura salariala si se include in veniturile salariale si se impoziteaza potrivit art. 57 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

In situatia in care autoturismele se afla in folosinta societatii in baza unor contracte incheiate in acest scop, consideram ca nu constituie avantaj de natura salariala contravaloarea combustibilului aferent kilometrilor parcursi in interesul afacerii (determinati in baza folilor de parcurs), inclusiv kilometrii efectuati pentru deplasarea pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca, in conditiile stabilite de contractul de munca.

 

Special pentru dumneavoastra, in calitate de client fidel Rentrop & Straton

Stimate Client,

Va multumim pentru faptul ca in prima jumatate a anului 2012 ati achizitionat de la Editura de Specialitate Rentrop&Straton produse in valoare minima de 200 lei.
 
Conform sistemului de recompensare a clientilor folosit de editura noastra, primiti cadou un cupon de discount.
 
Astfel ati intrat in posesia unui Cupon in valoare de 200 de lei prin care puteti folosi pentru a profita de reducere la oricare din produsele de mai jos:

1. Consilier Legislatia muncii pentru bugetari

2. Consilier Codul muncii

3. Consilier Managementul Resurselor Umane

4. Consilier Salarii si Contributii

                                                                            


Detalii si comenzi pe

www.cupon.legislatiamuncii.ro

 


ASIGURARI SOCIALE

 1. Durata maxima a concediului medical pentru neoplazie 

Intrebare:
Un salariat care este in concediu medical din data de 19.01.2012 cu cod indemnizatie 14 – neoplazii, SIDA. La sfarsitul lunii iunie 2012 s-a prezentat la societate exprimandu-si dorinta de a incepe lucrul cu data de 01.07.2012 pe motiv ca si-a rezolvat problemele de sanatate, dar in luna iulie nu s-a prezentat la lucru motivand ca are concediu medical in continuare.
Cat este obligata legal societatea sa ii accepte concediul medical?
Acest concediu medical trebuia raportat in REVISAL?
Cum i se poate incheia contractul de munca legal?

Raspuns:
Conform art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii.
Asadar, pe durata incapacitatii temporare de munca stabilita prin ceritifcat medical nu poate fi dispusa concedierea salariatului.
Art. 13 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 stabileste ca, durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Insa, potrivit alin. (3) lit. b) durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii. Astfel, societatea are obligatia sa ii plateasca indemnizatia de incapacitate temporara de munca pe durata concediului medical de un an sau un an si 6 luni daca se prelungeste de medicul expert.
Potrivit art. 2 alin. (2) lit. h) din Hotararea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evident a salariatilor constituie element al registrului perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
Prin urmare, cazurile de suspendare in baza certificatelor medicale nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor. 2. Modalitatea de acordare a ajutorului de deces. Contributii sociale 

Intrebare:
Un salariat angajat cu contract de munca de 8 (opt) ore, a fost in concediu medical si a decedat, in urma unei neoplazii.
Conform CCM are dreptul la ajutor de inmormantare din partea firmei - doua salarii lunare brute.
Cum se acorda acest ajutor? Se retin contributii?

Raspuns:
Conform art. 55 alin. (4) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Aceeasi prevedere o regasim si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal potrivit caruia nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Asadar, ajutoarele de inmormantare nu se includ in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca sunt prevazute in contractul de munca individual sau colectiv de munca si daca sunt acordate astfel cum sunt prevazute in aceste contracte.
Ajutorul de deces se acorda in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil in care este stabilit.RESURSE UMANE

 Cum identificati nevoile de recunoastere? 

Cum motivati angajatii cu nevoi de recunoastere?
•    Aceste nevoi pot fi satisfacute prin acumularea de prestigiu si putere in organizatie.
•    Oferiti-le angajatilor posibilitatea de a lucra in grup si deci sansa de a-si demonstra priceperea.
•    Cautati sa oferiti varietate in sarcinile postului.
•    Delegati sarcini, insarcinati angajatii cu proiecte speciale.
•    Revizuiti sitlul de supervizare pe care-l exercitati. Evitati un control excesiv al angajatilor. Rezumati-va la intalniri periodice cu fiecare pentru a analiza rezultatele si a decide asupra activitatii viitoare.
•    Acordati beneficii (masina de serviciu, birou propriu) angajatilor foarte buni.
•    Stabiliti, in cadrul organizatiei, practici care sa elimine favoritismul si discriminarea intre angajati.
•    Introduceti un sistem echitabil de promovare pe baza rezultatelor in munca.
•    Abordati intr-o maniera echilibrata relatiile de prietenie cu angajatii, pentru a nu permite solutii subiective in ceea ce ii priveste.


 

SANATATE SI SECURITATE IN MUNCA

 Cum se clasifica serviciile private pentru situatii de urgenta 

Exista cinci categorii de servicii private pentru situatii de urgenta, diferentiate in functie de structura lor, astfel:
1.    Serviciu de categoria I – are in componenta numai compartiment/specialisti pentru prevenire;
2.    Serviciu de categoria a II-a - are in formatia de interventie, salvare si prim ajutor doar echipe specializate pe tipuri de riscuri, inclusiv cele de supraveghere si punere in functiune a instalatiilor speciale de prevenire si stingere a incendiilor;
3.    Serviciu de categoria a III-a - are in formatia de interventie, salvare si prim ajutor un echipaj sau o grupa de interventie la un utilaj mobil si echipe specializate pe tipuri de riscuri;
4.    Serviciu de categoria a IV-a - are in formatia de interventie, salvare si prim ajutor un echipaj sau o grupa de interventie la o autospeciala de interventie si echipe specializate pe tipuri de riscuri;
5.    Serviciu de categoria a V-a - are in formatia de interventie, salvare si prim ajutor doua sau mai multe echipaje sau grupe de interventie la doua sau mai multe autospeciale de interventie si echipe specializate pe tipuri de riscuri.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Expert Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane este un newsletter electronic editat de
Rentrop & Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri.
Acest newsletter saptamanal este conceput pentru informarea permanenta a abonatilor sai, dar nu are intentia sa se substituie reglementarilor legale in vigoare. Editorul Expertului Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane nu isi asuma nicio responsabilitate pentru pierderile ocazionate persoanelor fizice sau juridice care actioneaza sau se abtin de la actiuni ca urmare a citirii materialelor publicate in acest newsletter.

Redactor-sef: cons. jur. Gabriela Dita

Manager Divizie Editoriala: Octavian Breban
Manager Centru de Profit: Iulia Marmureanu
Manager Produs: Roxana Constantinescu

DTP: Mirela Vasilescu
Corectura: Elvira Panaitescu
Publicatie editata de: RENTROP & STRATON
Grup de Editura si Consultanta in Afaceri
Membru fondator al B.R.A.T.
Editura recunoscuta CNCSIS conform deciziei nr. 284/11.09.2007

Presedinte: George Straton
Director general: Florin Campeanu
Director Creatie-Productie: Cristina Straton
Director economic: Mariana Netoiu
© 2012 – RENTROP & STRATON

Toate drepturile rezervate. Nicio parte din aceasta lucrare nu poate fi reprodusa, arhivata sau transmisa sub nicio forma si prin niciun fel de mijloace, mecanice sau electronice, fotocopiere, inregistrare audio sau video, fara permisiunea in scris din partea editorului. Autorii sau editorii nu sunt responsabili pentru nicio pierdere ocazionata vreunei persoane fizice sau juridice care actioneaza sau se abtine de la actiuni ca urmare a citirii materialelor publicate in aceasta lucrare.
 

Trimiteti si prietenilor dvs. articolele care v-au placut:

   yahoo messenger   email        facebook  twitter  linkedin
 

Dezabonare de la Expert Codul muncii, click aici:

  Dezabonare Automata