Legislatia muncii - HR

In atentia dnei/dlui Abonat ,

 

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Bucuresti, 20.4.14 01:20

Nr. 3 / 2011
Cuprins:

Venituri profesionale. Concediu de maternitate

OUG din 2011. Notiunea de contributii de asigurari sociale

Fise de evaluare profesionala

Absenta salariatului de la locul de munca in perioada de preaviz.

 

Venituri profesionale. Concediu de maternitate

Problema: O persoana ce realizeaza venituri profesionale poate beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate?

Solutia specialistului:

Asiguratii pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate sunt persoanele prevazute la art. 1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, asiguratii obligatoriu sunt prevazuti la art. 1 alin. (1), respectiv persoanele care:
- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
- desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.

La alin. (2) sunt prevazute persoanele care se pot asigura facultativ, respectiv:
- asociati, comanditari sau actionari;
- membri ai asociatiei familiale;
- autorizate sa desfasoare activitati independente.
- persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.

Astfel, persoanele care realizeaza venituri profesionale in sensul OUG 58/2010, respectiv venituri din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil , precum si contractele civile si cele de colaborare incheiate in temeiul prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, respectiv art. 18 din Legea 53/1991 privind indemnizatiile si celelalte drepturi ale senatorilor si deputatilor, precum si salarizarea personalului din aparatul Parlamentului Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt prevazute printre persoanele asigurate obligatoriu sau facultativ pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

In consecinta, persoanele care realizeaza aceste venituri nu pot beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cum este cazul concediului si indemnizatiei de maternitate.
 

OUG din 2011. Notiunea de contributii de asigurari sociale

Problema: La ce contributii se refera OUG 6/2011 la art. 5 lit. c)? La una din intalnirile CECCAR-Finante s-a spus ca facilitatea se aplica numai pentru contributia de asigurari sociale dar nu si pentru celelalte contributii datorate de angajator.

Solutia specialistului:

Conform art. 5 din OUG 6/2011, microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant beneficiaza de urmatoarele facilitati:
c) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior;

Asadar, actul normativ se refera la scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori fara a arata ce se intelege prin contributii de asigurari sociale datorate de angajatori in sensul acestei ordonante de urgenta. In cazul altor acte normative, cum este de exemplu cazul OUG 4/2011 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010, legiuitorul a stabilit in mod expres ce se intelege prin notiunea de contributii de asigurari sociale.
Intrucat in OUG 6/2011 nu se face o astfel de precizare, nu suntem in masura sa stabilim ce se intelege prin notiunea de contributii de asigurari sociale in sensul acestui act normativ desi referirea din partea a doua a a textului numai la stagiul de cotizare in sistemul public de pensii ne indreptateste sa apreciem ca scutirea are in vedere numai contributiile datorate de angajatori la sistemul asigurarilor sociale de stat.

De aceea va indrumam sa va adresati Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri sau Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (A.I.P.P.I.M.M).

 

Fise de evaluare profesionala

Editura Rentrop & Straton a conceput special pentru abonatii sai o lucrare noua intitulata: 47 Modele de fise de evaluare.

Cd-ul 47 Modele de fise de evaluare a angajatilor va pune la dispozitie modele de fise de evaluare profesionala a anagajatilor din domenii ca:
- resurse umane;
- servicii precum: asigurari, constructii, medicale, transport, productie, juridice;
- financiar – contabilitate;
- invatamant – cercetare;
- marketing – vanzari.

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.fisedeevaluare.resurseumane.org/

 

Absenta salariatului de la locul de munca in perioada de preaviz. Stabilirea caracterului nemotivat al absentelor

Problema: Daca un salariat este aflat in perioada de preaviz (dupa ce prezinta demisia), dar inregistreaza absente nemotivate, nu i se suspenda cotractul de munca, ca la concediu fara plata, pentru a putea face cercetarea disciplinara? (convocare, rapoarte, etc.) Se poate include acest aspect in Regulamentul Intern si Contractul colectiv de munca: suspendarea CIM pentru absente nemotivate?

Solutia specialistului:

Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii , contractul individual de munca (CIM) poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Astfel, potrivit textului citat, angajatorul are posibilitatea sa stabileasca prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern conditiile in care contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul in care salariatul absenteaza nemotivat.

Insa, numai in cazul cercetarii disciplinare prealabile se poate clarifica daca absentele sunt nemotivate sau daca salariatul respectiv a fost tinut sa se prezinte la locul de munca dintr-un motiv obiectiv, cum ar fi exemplu, ca a fost bolnav, a avut un accident, etc, prezentand documentele care dovedesc respectivul motiv. Prin urmare, chiar daca conditiile in care contractul se suspenda sunt stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern, suspendarea nu poate opera cata vreme nu se stabileste cu certitudine caracterul nemotivat al absentelor. Or, stabilirea caracterului nemotivat al absentelor poate fi facuta numai in cadrul cercetarii disciplinare prealabile. In situatia in care, absentele nu au avut la baza un motiv obiectiv, ele au caracter nemotivat si vor determina aplicarea unei sanctiuni disciplinare.

Angajatorul are posibilitatea ca, pe perioada cat dureaza cercetarea disciplinara, sa suspende contractul salariatului cercetat disciplinar, in temeiul dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , potrivit carora, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii.

In consecinta, daca salariatul absenteaza de la locul de munca in perioada de preaviz, angajatorul va dispune efectuarea cercetarii disciplinare prealabile in cadrul caruia se va lamuri caracterul absentelor. Pe durata cercetarii disciplinare, angajatorul poate dispune suspendarea contractului individual de munca in baza art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii . Conform art. 81 alin. (6) din Codul muncii , in situatia in care, in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
 


Legislatia Muncii, Salarizare si Resurse Umane este un newsletter electronic editat de Rentrop & Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri.
Acest newsletter saptamanal este conceput pentru informarea permanenta a abonatilor sai, dar nu are intentia sa se substituie reglementarilor legale in vigoare. Editorul Revistei de Legislatia Muncii, Salarizare si Resurse Umane nu isi asuma nici o responsabilitate pentru pierderile ocazionate persoanelor fizice sau juridice care actioneaza sau se abtin de la actiuni ca urmare a citirii materialelor publicate in acest newsletter.

Ofertele saptamanii

CD Evaluarea angajatilor si criteriile de performanta

 Prevederile legale privind obiectivele de performanta individuala

 Care sunt posibilitatile de care dispuneti la stabilirea criteriilor de evaluare a activitatii

 Regulile de întocmire a procedurilor de evaluare
 

CD Ghid practic de completare in REVISAL

Cum se completeaza

  Date  obligatorii

  Modificari inregistrari

  Intructiuni de folosire a softului pus la dispozitie de catre Inspectia Muncii

  Cum se completeaza REVISAL cu ajutorul programelor electronice proprii angajatorilor  etc.
 

Cum sa obtineti rapid raspunsul 100% corect pentru orice problema de Legislatia muncii!

Exista un loc unde puteti afla instantaneu raspunsul la orice intrebare de specialitate
legata de contracte de munca, concedii, contributii, salarizare, pensii, somaj, resurse umane!

Acest loc este www.PortalCodulMuncii.ro, portalul unde 13 specialisti cu o vasta experienta practica va raspund la orice intrebare concreta pe care o aveti, referitoare la legislatia muncii. Nu trebuie decat sa adresati intrebarea...

Intrati pe

www.PortalCodulMuncii.ro

si convingeti-va!

 

A aparut editia noua Consilier Codul Muncii,
actualizata complet, conform Noului Cod al Muncii!

CD Consilier Codul Muncii este o sursa extraordinara de RASPUNSURI si SOLUTII.

Aveti o problema legata de un concediu?
Abatere disciplinara?
Cumul de functii?

Clauza de neconcurenta?

Timpul de munca?

Oricare ar fi problema cu care va confruntati, pe CD-ul Consilier Codul muncii 2011 gasiti rapid raspunsul cautat.

Nu trebuie decat sa introduceti CD-ul in calculator si sa dati o cautare dupa cuvantul-cheie care va intereseaza!

 


 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

  Dezabonare Automata
 

Copyright © 2011 Rentrop & Straton.

Expeditor: Rentrop & Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri.
Bdul Natiunile Unite, nr. 4, Gemenii Center, sector 5, Bucuresti; telefon 021 209 45 12.
Corespondenta: Ghiseul extern 3 - O.P. 39, sector 3, Bucuresti